beszédguru logó

Armageddon elnöki beszéd – Stanley Anderson

Lelkesítő beszéd Armageddon

Beszéd háttere

Az Armageddonban elhangzó elnöki beszéd az egyik személyes kedvencem. Megfelelő elegye a krízis kommunikációnak és az informálónak induló, azonban sokkal inkább inspirációs beszédnek. A nehézség közepette a nagy emberiség történeti pillanatokra való visszanyúlás, a nehézségek említése és az emberiség bátorságának és tudásszomjának hősként való ünneplése valódi inspirációs, érzelmekkel teli beszéddé teszi.

Beszéd felfejlődése

Az elnök kiválóan használja a történetmesélést és 2 perc 30 másodperc alatt egy nagyon kerek beszédet mond. A következő történetmesélési elemeket és technikákat használja.

Kapcsolódás a hallgatósághoz

Rögtön az elején megvan a kapcsolódás első lépése, amikor az elnök nem az Egyesült Államok elnökeként, nem egy ország vezetőjeként, hanem a föld egy polgáraként teszi a bejelentést. A kapcsolódást viszont a folyamatosan emberiség nehézségeire és érdemeire tett utalások erősítik. A beszéd hallgatása közben egyszerűen jó embernek lenni, a büszkeség édes érzése járja át a néző szívét.

Konfliktus

A föld legsúlyosabb kihívásáró beszél, amelyet már a Biblia is említ. Utána elmondja azonnal a konkrét kihívást, hiszen jön a végítélet napja. Ennél nagyobb konfliktus nem nagyon kell és nem is időzik itt többet az elnök.

Ígéret/Remény

Utána rögtön megvillantja a reményt, hiszen először az emberiségnek esélye van a helyzetet kezelni.

Struktúra

A nehéz és a dicsőséges történelmi pillanatokról beszél, ad egy kis kivonatot a múltból (űrutazás, háborúk, történelem káosza), ahogy az emberiség fejlődött, hogy aztán eljusson a mai napig és a jövő felé tekintsen ki.

Üzenet

Sokféleképpen fogható meg és nem hangzik el közvetlenül, de a lényege, hogy bátorsággal minden lehetséges.

Milyen reTorikai elemeket használ?

Ellentét: káosz, tévedés, fájdalom, szenvedés, rossz döntés ellenére a bátorság

Ismétlés és ellentét: nem, nem, hanem „nem az USA elnökeként, nem egy ország vezetőjeként, hanem az emberiség polgáraként teszem”

Felsorolás: tudásvány, kiválóságra való törekvés, tudomány minden lépcsőfoka

Metafóra: Mennybe szállnak fel.

Mit vigyél el belőle?

Kapcsolódás kiépítése: A beszéd az első két mondattal kiépíti a kapcsolatot. Az elnök az emberiség egy tagjaként egy komoly közös ellenség ellen vállvetve „küzd” az űrhajósokkal és az emberiséggel.

Történetmesélés: A beszéd azzal éri el az erős hatását, hogy az emberiség történetét mutatja be annak egy döntő ütközete előtt.

Konfliktus: A hallgatóság akkor képes átérezni a beszédet, ha van benne közös nehézség.

Ígéret: a beszéd egy nehéz helyzetben ad ígéretet/reményt a megoldásra

Beszédguru pontszám

10/9

Kontra: a bátorság annyira erősen kikristályosodott a csúcspontban, hogy a végére is még dukált volna egy bátorsággal kapcsolatos üzenet a sok sikert helyett.

Pro: tartalmilag nagyon igényes munka, a történetmesélés, a kis rövid említések és az emberiség felemelése a beszéd által szenzációs. Az előadástechnikáról és hangsúlyozásról nem is beszélve, főként az angol verziónál.

Eredeti beszéd: https://www.youtube.com/watch?v=EkM88GnQN8M

Magyar verzió: https://www.youtube.com/watch?v=ghLKO8FziUc