beszédguru logó

Beszédírás Berlinben bajnokokkal

mikrofon

Még az ökölvívás alatt a kedvenc programjaim mindig az edzőtáborok voltak, hiszen rettenetesen sokat lehetett fejlődni néhány teljesen fókuszált nap során a különböző technikákban. Ennek megfelelően a temesvári Nyilvános Beszéd európai versenyének megnyerése után szerveztek nekem Berlinben és Londonban is ilyen “edzőtábort”. A prezentáció készítés igazi gyorsítópályája volt a berlini hét.

Berlinben 7 napot töltöttem, volt egy beszédem érkezés után közvetlenül hétvégén, majd egy hétfőn és egy szerdán. A köztes időben pedig dolgoztam a legmagasabb szintű európai prezentációs trénerek közül jópárral, többek között Olivia Schoefieldel, Brent Kerriganel, Sebastian Wendevel és a többiekkel. Fő hangsúlyt a tartalom egyszerűsítésére, valamint a beszédek energiával és érzelmekkel való megtöltésére helyeztük. 

Beszédírás az egyik legnagyobb névvel

Az egyik leghasznosabb rész volt, hogy a szerdai beszédemet igazi nehézsúlyú szakértők értékelték. A tavalyi humoros európa bajnok értékelte a testbeszédem, egy szinésznő a hangomat és a szövegemet pedig a kanadai miniszterelnök beszédírója. Ez világbajnoki felkészülésnél egy nagyon ütős kombinációnak bizonyult. Az ő tanácsainak köszönhetően a hetek óta gyakorolt beszédeimet változtattuk. Ez azt is jelentette, hogy el kellett felejtenem a szinte véremé vált beszédet és újra meg kellett tanulnom 1 este alatt. 

A beszéd bajnokok reggelije a bemelegítés

Nagyon érdekes tapasztalat, hogy a hangképző izmok bemelegítését egy parafadugóval végeztük. Majd következett a hang bemelegítése, aztán pedig a test. A beszédtechnika bemelegítés olyan mentális állapotba hozott, hogy a színpadra kisétálva alig vártam, hogy kiadjam a felhalmozódott és benttartott energiát. 

Testbeszéd a maximális hatás érdekében

Érdekes volt, hogy a testartásomba egy személyi edző és testszobrász Sebastian segített. Itt az volt a feladat, hogy a boxban egy évtized alatt használt vállal védett állcsúcsot kiemeljük és a testsúlyomat ne a talpam első felére helyezzem.  Rettentő hangulatos edzőterme van, boxrészleggel. Családtagnak tekint minden vele dolgozót, teljesen biztos, hogy még dolgozunk közösen.

Igazi kiképzőtábor volt és rengeteget segített a Washington felé vezető úton. Fizikailag elfáradva, de lelkileg felpörögve jöttem haza. A tanulsága a berlini edzőtábornak az, hogy a különböző területeken szakértőkkel érdemes dolgozni, hiszen a beszéd egy nagyon összetett tevékenység. Ha jó akarsz lenni, akkor a legjobbakkal kell dolgoznod.