beszédguru logó

Kommunikációs készségek csúcsrajáratva

Kommunikációs és hegymászás

A kommunikációs készségek a szakmai erősségek, a pozítív tulajdonságok és problémamegoldó képesség versenyek örökös dobogós helyzettjének számít. Ebből a cikkből kiderül, hogy szerintem miért a „kommunikációs Mount Everest” meghódítása (a sok ember előtti nyilvános beszéd) a legjobb módszer a fejlődéshez.

A félelem legyőzése

Hogy álltok a magasságokkal? Kutatások szerint ez egy állandó top 3-as félelem az ember életében. Gondoljatok csak arra, hogy mennyire fel tud menni a pulzusunk akkor is, ha a kényelmes fotelben ülve a kedvenc főhősünk csak úgy tud kimenekülni az épületből, ha kimászik a felhőkarcoló szűk ablakpárkányára és akkor egy széllökés kiejti a telefont a kezéből. Szabályosan beleremeg a kanapénk is.

Nekem sokáig borzasztó tériszonyom volt, ez volt a legnagyobb félelmem, ami ráadásul folyamatosan kísértett. Például 6 évig az Antenna Hungáriánál dolgoztam, ami főként a nevében szereplő eszközökkel dolgozik és a telephelyeken a kollégáim sokszor javasolták, hogy nézzem meg a kilátást. Ezt mindig udvariasan elhesegettem és az ismétlődő bíztató lépéseikre a „nem vagyok én ipari alpinista” mattot adtam. Ez a tériszony kitartott sokáig és azthittem, hogy örökre megmarad. Egészen addig ezt gondoltam, amíg a barátaimmal (gyanútlanul) el nem mentünk a Triglav csúcsot (Szlovénia legmagasabb hegye, 2860 méter) megmászni. Arról volt szó, hogy egy laza túra várható. Azért nem volt őszinte a mosolyom, mikor ezt megláttam:

Triglav mászás készségek

Nem is tudom, mit gondoltunk egy ekkora hegy esetén (Mikóczi Feri barátomat is megihlette a történet, itt nézhető meg a videó):

Hegy és kommunikáció párhuzam

Ezzel viszont legyőztem magam és ma már nem félek se az ácsmunkáktól, se a parabola beállításoktól a háztetőn és már a hegyektől sem (sőt utána az összes elérhető hegymászós filmet megnéztem). Ugyanezt gondolom a kommunikációs készségek témájáról is. Ahhoz, hogy komfortosak legyünk benne és ne legyen lámpalázunk egy fontos szereplésnél, a kommunikáció egyik legnehezebb terepén kell bizonyítanunk.

Első Nyilvános beszéd élményeim

Az általános iskolában eléggé tartottam a szóbeli felelésektől annak ellenére, hogy a legtöbb tantárgyra becsületesen felkészültem. Ennél sokkal jobban féltem attól, hogy mit gondolnak majd mások, hogyan tudok megfelelni nekik, hogy pont úgy öltözzek (állítólag mindig furán állt rajtam a nadrág, mert rövid lábaim és hosszú törzsem van) és olyan szinten feleljek, ami még nem szítja tovább a gyerekek ellenszenvét. Mivel ehhez még hozzájött az, hogy szerényebb körülmények közül jöttem és egy kis faluból bejáró voltam, így sokszor voltam a gúnyolódások célkeresztjének bika szemében.

Ez akkor változott meg, amikor egy merőben más arénában biznyítottam, mint amiről ez a cikk szól és elengedtem életem első éles jobbkezes ütését. Aztán utcai harc és a bokszolással teltett évek jöttek. Érdekes módon ezek a mondhatni nehéz terepen eltöltött évek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a középiskolát osztályelsőként és az egyetemet háromszoros köztársasági ösztöndíjasként és már párhuzamosan 4 év munkatapasztalattal zártam. Rájöttem arra, hogy imádok felelni, élveztem a beszámolókat, TDK-t nyertem és a munkahelyeimen is egyre inkább előtérbe kerültem. Rájöttem, hogy a nyilvános szereplés, az önbizalom és a teljesítmény között erős kapcsolat van. Minél többet szerepeltem a sportban, annál jobban ment az iskola.

Első Céges élmények

Majd amikor a válság hajnalán 2008-ban elkezdtem dolgozni életem első fehérgalléros munkahelyén, az IBM-ben, ott is az fogott meg legjobban, hogy a projektvezetőm milyen nyerő módon képes egy többmilliárd forintos projektet a kezében tartani, a hét főből álló csapatot és az ügyfelet ügyes és határozott kommunikációval terelni a jó megoldás irányába. Az Antenna Hungáriánál már én is projektvezetőnek mentem át, majd nemsokára vezető lettem és itt kezdtem el foglalkozni a kommunikációs készségem fejlesztésével, amikor lementem egy Toastmasters klubtalálkozóra. A Toastmasters a világ legnagyobb nyilvános beszéd közössége, ahol heti találkozókon lehet bizonyítani és kiváló embereket megismerni.

Börtönretorika

A kommunikációs készségek fejlesztésének apropójából felkeresett Toastmastersből előszö hobbi, majd jó értelembe vett függőség, aztán hivatás is lett. Rengeteg helyzetben próbálhattam ki magam a klubon kívül is, voltam vőfély 3 barátom esküvőjén, tanítottam általános iskolás tinédzsereket több országban és börtönben résztvettem a rabok reintegrációs programjában. Ez utóbbiban (is) az volt kihasználva, hogy a nyilvános beszéd önbizalmat ad, amire az elítéltnek bőven szüksége lesz a szabadulásánál.

Kommunikációs készségek szteroidon

Aki a kommunikációs készségekben fejlődni szeretne, az menjen el vagy a Toastmasters-be, vagy egy prezentációs tréningre, ahol élesben (mégis egy támogató közösség védőhálójával biztosítva) kipróbálhatja magát. A több ember előtti beszédre való felkészülés azt eredményezi, hogy a kommunikációs készségek természetes módon fejlődnek és kibontakozik a karizmánk, hiszen 40 ember lekötéséhez érdekesnek, tömörnek és önbizalomtól duzzadónak kell lennünk. Pont ez kell a kommunikációs készségek használatának minden más terepén is. Nyilván nem az első szereplésnél, de ezek jönnek majd maguktól, ahogy a Triglavról leérve a kocsiig megtett 7 kilométeres terepi túra is már csak könnyű levezető gyógytornának érződött.

Mit kapsz a kommunikáció fejlesztésétől?

Önbizalmat, új barátokat, sikerélményt és még egy nagyon érdekes dolgot. Én azt tapasztaltam, hogy minél messzebbre mész és minél több emberhez beszélsz, annál jobban visszatalálsz saját magadhoz. A nyilvános beszéd a magánéletben és az üzletben is kiválóan használható. Nekem a nyilvános beszéd az egyik szenvedélyem és szeretném, ha minél több ember merülne el a varázslatos világában, hiszen minél többet teszel bele, annál hatványozottan többet veszel majd ki.

Retorika világbajnokság Washington