Elérkezik a pillanat előbb-utóbb, amikor az egyik barátod házasodik, vagy egy nagy születésnapi partit kell felvezetni, vagy éppen egy előléptetést kell bejelenteni. Megkérnek, hogy mondj egy beszédet ezen az ünnepi alkalmon. Az ilyen köszöntő beszéd előtt az egybegyűltek elfoglalják a helyüket, elteszik a telefonjukat és várnak néhány frappáns gondolatra, amely megnyitja és megalapozza az ünnepi pillanatot. Ha ezt megkapják, akkor a beszélő néhány perc alatt valódi hírességgé válik, a közönség szép hányadának lesz néhány jó szava felé és bárpultnál se kell majd valószinűleg magányosan ácsorognia.

Az ünnepi beszédek problémái

Az esetek nagy részében viszont az történik, hogy a köszöntő beszéd:

  • lapos
  • nincs mondanivalója
  • és nem tudja lekötni a hallgatóság figyelmét.

Egy jó köszöntő beszéd elmondásának képessége nagyon hasznos képesség. Ez a bejegyzés sorra veszi a jó toast mondásának felkészülési lépéseit. Legyen az örömapa beszéd, karácsonyi beszéd, bármilyen köszöntő, vagy esetleg díjátadó, ha beleolvasol az alábbi cikkbe, akkor lesznek ötleteid arra, hogy hogyan állj neki.

Az ünnepi beszédírás lépései

A köszöntő beszédet mindig le kell írni előre szóról-szóra. Ez azért fontos, mert az ünnepi helyzetben akkor tudsz komfortosan beszélni, ha a mondandód betonbiztos alapokon nyugszik. A szavak száma a hosszát is megadja a beszédnek, nagyjából 100-120 szót lehet elmondani egy perc alatt ha artikulálunk és nem hadarunk. Ha már kész a beszéd és el is tudod mondani, akkor érkezik el a rögtönzés lehetősége, hiszen egy biztos mondandó mellett már megengedheted maganak, hogy jobb verziót mondj el.

Felütés, azaz A kösztöntő beszéd kezdése

A klasszikus retorikát tekintve a Pátosszal, vagy Logosszal, nem pedig az Ethosszal kezdünk. Ami azt jelenti, hogy érzelmi vagy racionális információ kell az elejére, nem pedig a saját hitelességedet kell felépítened a nyitásnál. A hagyományos felütések pedig éppen az alábbiak:

… éve ismerjük egymást az ünnepelttel

A nevem …

Az ünnepelttel … éve és … helyszínen találkoztunk

A helyzet azonban, hogy a közönség nem miattad, hanem amiatt van ott, akiről a beszédet mondod, így érdemes hátralépni, hiszen ezt a beszédet vele kell kezdeni. A közönség itt történeteket, vicces felsüléseket és titkokat szeretne hallani, de nem rólad, hanem az ünnepeltről. Tehát a jó nyitás:

Az ünnepelt … (érdekesség, tulajdonság, képesség)

Arról fogok beszélni, hogy az ünnepelt miért … (csinált bizonyos dolgokat)

A történet(ek), amelyek ezt mutatják …

Ennek a felütésnek az a célja, hogy megágyazzon a köszöntő beszédnek és bemelegítse a közönséget.

Példa egy esküvőn az örömapa beszédnyitása: Sokáig azt hittem, hogy a lányomat már jófogáson kell meghirdetnem. Erika már kislánykorától nagyon válogatós volt. Három történetet hoztam nektek erről.

A köszöntő beszéd háttere

Itt kell az Ethosz (hitelesség) lehet a közönséget beavatni abba, hogy miért a beszélő a kiválasztott, aki a beszédet elmondja. Amit viszont nem érdemes:

  • viccet mesélni
  • száraznak lenni
  • hosszúnak lenni

Sokkal inkább egy frappáns bevezető kell. Tehát ahelyett, hogy “egyetelmi szobatársak voltunk” valami olyan kell, hogy “Péter már az egyetem elején is odafigyelt a környezetére, olyannyira, hogy a kosárcsapatból is neki köszönhetően raktak ki. Ez akkor történt, amikor ZH időszak után a buliidőszak köszöntött be és hanyagoltam az edzéseket …”

A koccintó ok

A köszöntő beszéd ívének egészen egy koccintást előidőéző részig kell vezetnie. Itt terjed át a beszéd az ünnepeltről a közönség felé. Itt jön be a közönség, aki az ünnepelt sikerében megfürödhet. Ennél a résznél:

Vond be a közönséget egy közös üggyel

Itt lehet elmondani a jókivánságokat az ünnepeltnek

Megköszönni a közönségnek a jelenlétet

Az 1-2-3 struktúra az ünnepi beszédhez

1-es struktúra

2 perc alatt használd: Felütés-Háttér-1 történet-Koccintás

2-es struktúra

5 perc alatt használd: Felütés-Háttér-2 történet-Történetek összefoglalása-Koccintás

3-as struktúra

5-10 perc között: Felütés-Háttér-3 történet-Koccintás

Miért ez?

A történet azért kell, mert az köti össze a legjobban a közönséget. Gyerekkorunktól kezdve történetekből tanulunk. A köszöntő beszéd estében is kiválóan fog működni.

A pohárköszöntő ne legyen 10 percnél hosszabb, mert a figyelmi görbe kutatások és gyakorlati tapasztalat szerint sem lehet 10 percet vizualizáció és érdekes váltások nélkül átbeszélni.

A jó történetben van nehézség, konfliktus, amit meg kell oldani.

Nem lehetsz a saját történeted hőse. Ha te vagy az ünnepelt és a beszélő is, akkor másból kell hőst csinálnod, aki segített neked valamiben.

Összefoglalás

A pohárköszöntők és az ünnepi beszédek ünnepelt sztárjénak lenni egy nagyon hálás feladat. Egy nagy adag bátosággal, amikor igent mondasz a felkérésre és egy kis felkészüléssel nagyon komoly eredményeket lehet elérni. Érdekes egybeesés, hogy én évekkel később találkoztam egy korábbi esküvős szereplésemre még emlékező cégvezetővel egy tárgyaláson. Így nemcsak emberileg, hanem sokszor üzletileg is megéri, ha beletesszük az energiát egy ilyen alkalomba.

Ha az ünnepi beszédet még különböző retorikai fogásokkal erősítenéd: https://www.beszedguru.hu/cikkek/beszeduzenet_erosites/

Ha rákaptál a retorikai tartalomra, akkor pedig folytasd itt: https://www.beszedguru.hu/retorika-utmutato/

Ha az üzleti életben is megméreted magad egy pitch elmondásával, akkor pedig itt a helyed: https://www.beszedguru.hu/befektetoi-pitch-lepesrol-lepesre/

Ha szervezett keretek között tanulnál beszélni, akkor Toastmasters segít: https://www.toastmasters.org/