beszédguru logó

Köszöntő beszéd írása egyszerűen

Köszöntő beszéd egyszerűen

Elérkezik a pillanat előbb-utóbb, amikor az egyik barátod házasodik, vagy egy nagy születésnapi partit kell felvezetni, vagy éppen egy előléptetést kell bejelenteni. Megkérnek, hogy mondj egy beszédet ezen az ünnepi alkalmon. Az ilyen köszöntő beszéd előtt az egybegyűltek elfoglalják a helyüket, elteszik a telefonjukat és várnak néhány frappáns gondolatra, amely megnyitja és megalapozza az ünnepi pillanatot. Ha ezt megkapják, akkor a beszélő néhány perc alatt valódi hírességgé válik, a közönség szép hányadának lesz néhány jó szava felé és bárpultnál se kell majd valószínűleg magányosan ácsorognia.

Az ünnepi beszédek problémái

Az esetek nagy részében viszont az történik, hogy a köszöntő beszéd:

 • lapos
 • nincs mondanivalója
 • és nem tudja lekötni a hallgatóság figyelmét.

Egy jó köszöntő beszéd elmondásának képessége nagyon hasznos képesség, a retorika tudományának egyik gyöngyszeme. Ez a bejegyzés sorra veszi a jó toast mondásának felkészülési lépéseit. Legyen az örömapa beszéd, karácsonyi beszéd, bármilyen köszöntő, vagy esetleg díjátadó, ha beleolvasol az alábbi cikkbe, akkor lesznek ötleteid arra, hogy hogyan állj neki.

Az ünnepi beszédírás lépései

A köszöntő beszédet mindig le kell írni előre szóról-szóra. Ez azért fontos, mert az ünnepi helyzetben akkor tudsz komfortosan beszélni, ha a mondandód betonbiztos alapokon nyugszik. A szavak száma a hosszát is megadja a beszédnek, nagyjából 100-120 szót lehet elmondani egy perc alatt ha artikulálunk és nem hadarunk. Ha már kész a beszéd és el is tudod mondani, akkor érkezik el a rögtönzés lehetősége, hiszen egy biztos mondandó mellett már megengedheted maganak, hogy jobb verziót mondj el.

Felütés, azaz A kösztöntő beszéd kezdése

A klasszikus retorikát tekintve a Pátosszal, vagy Logosszal, nem pedig az Ethosszal kezdünk. Ami azt jelenti, hogy érzelmi vagy racionális információ kell az elejére, nem pedig a saját hitelességedet kell felépítened a nyitásnál. A hagyományos felütések pedig éppen az alábbiak:

… éve ismerjük egymást az ünnepelttel

A nevem …

Az ünnepelttel … éve … helyszínen találkoztunk

A helyzet azonban, hogy a közönség nem miattad, hanem amiatt van ott, akiről a beszédet mondod, így érdemes hátralépni, hiszen ezt a beszédet vele kell kezdeni. A közönség itt történeteket, vicces felsüléseket és titkokat szeretne hallani, de nem rólad, hanem az ünnepeltről. Tehát a jó nyitás:

Az ünnepelt … (érdekesség, tulajdonság, képesség)

Arról fogok beszélni, hogy az ünnepelt miért … (csinált bizonyos dolgokat)

A történet(ek), amelyek ezt mutatják …

Ennek a felütésnek az a célja, hogy megágyazzon a köszöntő beszédnek és bemelegítse a közönséget.

Példaként egy esküvőn az örömapa beszédnyitása: Sokáig azt hittem, hogy a lányomat már jófogáson kell meghirdetnem. Erika már kislánykorától nagyon válogatós volt. Három történetet hoztam nektek erről.

A köszöntő beszéd háttere

Itt kell az Ethosz (hitelesség) lehet a közönséget beavatni abba, hogy miért a beszélő a kiválasztott, aki a beszédet elmondja. Amit viszont nem érdemes:

 • viccet mesélni
 • száraznak lenni
 • hosszúnak lenni

Sokkal inkább egy frappáns bevezető kell. Tehát ahelyett, hogy „egyetelmi szobatársak voltunk” valami olyan kell, hogy „Péter már az egyetem elején is odafigyelt a környezetére, olyannyira, hogy a kosárcsapatból is neki köszönhetően raktak ki. Ez akkor történt, amikor ZH időszak után a buliidőszak köszöntött be és hanyagoltam az edzéseket …”

A koccintó ok

A köszöntő beszéd ívének egészen egy koccintást előidőéző részig kell vezetnie. Itt terjed át a beszéd az ünnepeltről a közönség felé. Itt jön be a közönség, aki az ünnepelt sikerében megfürödhet. Ennél a résznél:

Vond be a közönséget egy közös üggyel

Itt lehet elmondani a jókivánságokat az ünnepeltnek

Megköszönni a közönségnek a jelenlétet

Az 1-2-3 struktúra az ünnepi beszédhez

1-es struktúra

2 perc alatt használd: Felütés-Háttér-1 történet-Koccintás

2-es struktúra

5 perc alatt használd: Felütés-Háttér-2 történet-Történetek összefoglalása-Koccintás

3-as struktúra

5-10 perc között: Felütés-Háttér-3 történet-Koccintás

Miért ez?

A történet azért kell, mert az köti össze a legjobban a közönséget. Gyerekkorunktól kezdve történetekből tanulunk. A köszöntő beszéd estében is kiválóan fog működni.

A pohárköszöntő ne legyen 10 percnél hosszabb, mert a figyelmi görbe kutatások és gyakorlati tapasztalat szerint sem lehet 10 percet vizualizáció és érdekes váltások nélkül átbeszélni.

A jó történetben van nehézség, konfliktus, amit meg kell oldani.

Nem lehetsz a saját történeted hőse. Ha te vagy az ünnepelt és a beszélő is, akkor másból kell hőst csinálnod, aki segített neked valamiben.

Beszédek speciális alkalmakra

Rendezvény köszöntő szöveg írása

Egy üzleti rendezvény hivatalos megnyitása általában egy beszéddel kezdődik.

 • Itt a házigazda vagy levezető moderátor először is köszönti a közönség tagjait, itt a kiemelt vendégeket pedig külön kiemeli.
 • Aztán a házigazdát (szervezetet/céget) célszerű bemutatni néhány mondattal.
 • Ezután következik az esemény céljának és időszerűségének a bemutatása.
 • A technikai közlemények jönnek, amelyek során a szünetek, esti események és egyéb speciális kérések hangzanak el a vendégek felé (pl. a szünetekben frissítőket a bárpultnál találnak, vagy az esti borkóstolóra a busz a szállodából 8:15-kor indul el)
 • Végül pedig a konferencia megnyitó beszéde következik, amelynek a témája külön elmondható kedvcsinálóként.

Karácsonyi köszöntő beszéd

A karácsonyi köszöntő beszédeknek általában a munkahelyi karácsonyi ünnepség során mondott beszédeket tekintjük. Természetesen a család és barátok előútt elmondott beszédeket is ide soroljuk. Van egy közös dolog bennük:

Igazi kihívás őket összeállítani és jól elmondani.

Az egyik kihívás maga a rövid idő, amely rendelkezésre áll ahhoz, hogy felkészüljünk rá. A legtöbb vállalat életében ugyanis a karácsony előtti időszak a főszezont jelenti és a munka, magánéleti és karácsonyi bevásárlás bermudaháromszögben gyakran eltűnik az idő, amit a beszéd felkészülésre szánnánk.

Ugyanakkor meg lehet csinálni és igazi ünnepi atmoszfárát lehet vele varázsolni. A titok, hogy legyen rövid, egyszerű és őszinte. Az aduász az lehet, ha egy karácsonyi köszöntő beszéd sablonhoz nyúlunk a siker érdekében. Az évzáró beszédhez mintát itt és az alábbiakban is találsz.

Karácsonyi köszöntő beszéd sablon

1.) Üdvözlés: itt kell köszönteni a résztvevőket, kezdve a speciális vendégekkel. A lényeg, hogy mindenki megszólítva érezze magát.

2.) Átvezetés: a beszélő itt vált át a beszéd témájára, amely ideális esetben egy rövid történet, tény vagy érdekes adat, amely az egész beszéd bevezetése.

3.) A beszéd törzse: itt vannak a különböző témák, amelyekről szó esik. Érdemes 1, 2, 3 vagy maximálisan 4 témáról beszélni a követhetőség érdekében.

4.) Zárás: a beszéd témáiból következő tanulság bemutatása és a közönség felé átadása.

Karácsonyi köszöntő beszéd minta

Kedves Tulajdonosaink, Kollégáink és Családtagok! Nehéz év van mögöttünk, de mi kemények és edzettek vagyunk, hiszen az acéliparhoz erre van szükség, nem csak a termék, hanem az azt készítő emberek oldaláról is. A legtöbb cég a piacunkon az információim szerint nem tart évzáró rendezvényt, mi azonban mindenképpen meg szeretnénk köszönni az egész évben mutatott emberfeletti teljesítményeket.

Számtalan nehézségünk volt az évben. Volt beázás, villamossági hiba és jött az ügyfeleinket érintő gazdasági megszorítás is. Sokszor már én is aggódni kezdtem, annak ellenére, hogy legtöbbetek szerint kötélidegeim vannak.

Amikor viszont szinte kilátástalannak tűnt a helyzet, mindig jött egyikőtök és kiutat mutatott. Amikor kiöntött a Duna, akkor Tibor és a csapata hetekig a sárban taposva szerelték meg a vezetékeinket. Amikor a gépünk tönkrement és a gyártó nem vállalta a javítását, akkor a Péterék magyar fifikával szinte ingyen és azonnal sikerült megjavították és ma már jobb, mint valaha. Amikor pedig jöttek a minket is érintő megszorítások, akkor mindannyian vállaltátok, hogy olcsóbb eszközökkel is ugyanolyan minőségű termékeket állítunk majd elő. És végül, amikor 3 hete az új gép üzembeállításához a saját kezünkkel kellett átcipelni a többtonnás alkatrészeket egyik csarnokból a másikra, akkor segédmunkás és vezető is együtt rakodtak, együtt tolták a cégünk szekerét.

Masszív az az acélkapocs, ami összeköt minket és a nehézségek ezt csak edzik. Jó ezt látni, jó itt lenni köztetek és jó lesz a következő év is nektek köszönhetően. Kellemes ünnepeket Kollégák!

A születésnapi köszöntő beszéd

A születésnapi köszöntő ismét egy speciális formája az ünnepi köszöntő beszédeknek. Ha egy népesebb baráti társaságot veszünk, akkor elmondható, hogy ezen belül egy viszonylag gyakori műfaj, hiszen évente nem csak egy-két alkalommal kerül rá sor. Itt az ünnepelthez és a résztvevőkhöz külön-külön szólnia kell a beszélőnek. A születésnapi köszöntő beszéd inkább valamilyen kerek évszámnál (pl. 50 éves) jellemző, vagy mondjuk a felnőttkorba lépésnél.

Összefoglalás

A pohárköszöntők és az ünnepi beszédek ünnepelt sztárjénak lenni egy nagyon hálás feladat. Egy nagy adag bátosággal, amikor igent mondasz a felkérésre és egy kis felkészüléssel nagyon komoly eredményeket lehet elérni. Érdekes egybeesés, hogy én évekkel később találkoztam egy korábbi esküvős szereplésemre még emlékező cégvezetővel egy tárgyaláson. Így nemcsak emberileg, hanem sokszor üzletileg is megéri, ha beletesszük az energiát egy ilyen alkalomba.

Ha az ünnepi beszédet még különböző retorikai fogásokkal erősítenéd: https://beszedguru.hu/cikkek/beszeduzenet_erosites/

Ha rákaptál a retorikai tartalomra, akkor pedig folytasd itt: https://beszedguru.hu/retorika-utmutato/

Ha az üzleti életben is megméreted magad egy pitch elmondásával, akkor pedig itt a helyed: https://beszedguru.hu/befektetoi-pitch-lepesrol-lepesre/

Ha szervezett keretek között tanulnál beszélni, akkor Toastmasters segít: https://www.toastmasters.org/