beszédguru logó

Minden héten háború – Al Pacino

amerikai foci

Beszéd háttere

Nem azt mondom, hogyha 1000 forintot kapnék minden csapatépítő esemény után, ahol ezt a motiváló beszéd videót végignéztem, akkor már Nizzában lenne tengerparti villám, de azért keresnék bőven. Al Pacino beszéde egy nagyon erős, tüzet szító motiváló bomba, amely a nehézség ellenére buldózerként kilöki a csapatot a pályára és előretolja a győzelem felé.

Beszéd felfejlődése

Al Pacino egy rosszul sikerült etap utáni szünetben (nem tudom, hogy az amerikai fociban félidőnek hívják-e) mondja el a játékosainak a kétségbeesett hangnemben induló, de aztán szépen felfejlődő motiváló beszédet.

Kapcsolódás a hallgatósághoz

Al Pacino azonnal azzal kezd, hogy közösen a „pályafutásuk legnagyobb kihívásával állnak szemben”. A közös „ellenség” egyik legerősebb eszköz, ami össze tudja hozni az embereket.

Konfliktus

A konfliktus az előző pont egyben, itt azt hangsúlyoznám, hogy magát a nehézséget szépen festi le méghozzá fokozással: „legnagyobb szakmai kihívás”, „ledarálják őket” és a „pokolban vannak”.

Ígéret/Remény

Maga az ígéret szépen építkezik, hiszen az egyes fokozott konfliktus megjelenítésekkel jönnek az ígéret lehetőségek is: „csapatként felállnak vagy ledarálják őket”, „pokolban maradnak, ahol kirázzák belőlük a szuszt is” vagy „együtt kijutnak a fényre”. Az egészben a reménysugár már az elején elhangzik: centiről-centire (inch-ről inch-re, de maradjunk az európai mértékegységeknél) haladva meg lehet csinálni. Mikor visszatér a személyes történetekről a csapatra, akkor elmondja, hogy az centiméterek körülöttünk vannak és ezek jelentik a különbséget a játékban (győzelem vagy vereség) és az életben (élet vagy halál) is.

Struktúra

Maga a struktúra kettősnek tekinthető:

  1. a klasszikus konfliktus bemutatás és az ígéret előrevetítése, majd az ígéret módjának ismertetése. Az egészbe pedig a személyes nehézségek is igen fájó képekkel vannak bemutatva.
  2. van benne a zoom-olás struktúrából is: először a csapatról beszél, majd saját személyes történeteit mondja el és végül a csapattal zárul a beszéd.

Üzenet

„Egyénként elbukunk, de csapatként győzni fogunk.” Al Pacino a zárómondatával odadobja a „tojásalakú” focilabdát a játékosoknak, amikor megkérdezi, hogy „Mit fogtok tenni?” .

Miyen retorikai elemeket használ?

Történetmesélés: a személyes nehézségek rövid kis történetekkel való bemutatása, mindez az érzelmi hatás érdekében.

Anafóra: „Én eltékozoltam az összes pénzem. Én elmartam mindenkit magam mellől, aki valaha szeretett. Én újabban már azt az arcot is ki nem állhatom, aki a tükörben visszanéz rám.” A másik hely a használatánál pedig a vége: „nézz a melletted levőre…, nézz a szemébe…”. Valamint: „olyan embert fogsz látni, aki megteszi veled azt az inchet…, olyan embert fogsz látni, aki feláldozza magát a csapatért…”

Ellentétek használata: élet-halál, győzelem-vereség, pokol-fény

Metafóra: az élet olyan, mint a foci, centimétereken múlnak a dolgok.

Interakació: bevonja a csapatot is azzal a kéréssel, hogy „nézzetek a mellettetek levőre, ő segíteni fog annak az inchnek az áthidalásában.”

Ismétlés: az „inch” nem kétszer, nem háromszor, hanem tizenháromszor mondja ki.

Mit vigyél el belőle?

A beszéd sok retorikai eszközt felvonultat, de a személyes nehézség és az edző sérülékenységének elmondása lobbantja be igazán. Ha érzelmeket akarsz kiváltani a beszédeddel, akkor kell a történetmesélés, a nehézségek és az ígéret, ami reményt nyújt a közönségnek. Egyszóval a lelkesítő beszédhez kell az érzelmi hullámvasút. Hab a tortán Al Pacino előadástechnikája, ami az egyébként is bődületesen erős tartalmat felfűti érzelmekkel.

Beszédguru pontszám

9/10

Kontra: a papír nem kellett volna a kezébe, látszódott az egyes jeleneteknél, hogy játszik vele, amikor egyik kézből a másikba kerül a beszéd. Másrészről a beszéd kezdését hatásosabban kezdhette volna: „nem igazán tudom, hogy mit mondjak”. Valószínűleg ezt azért csinálták gy, hogy nagyobb íveken át tudjon haladni az érzelmi vasút és egy semleges, már már törékeny kezdés segített. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy Al Pacino az első mondatával szemben pontosan tudta, hogy mit akar mondani.

Pro: retorikai eszközök, személyes történetek és a közönség bevonása. Nagyon szép és stílusos a centiről-centire küzdeni metafóra.