3+1 rögtönzés technika, nem csak „túlélőknek”

rögtönzés

Pár évvel ezelőtt, ha arra került a sor, hogy rögtönzött beszédet kell mondanom, ahogy sokaknak nekem is izzadni kezdett a tenyerem és úgy felmelegedett az arcom, mintha hirtelen három reflektorral világítottak volna meg. Életünk folyamán gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol rögtönzésre, más szóval improvizációs készségekre van szükségünk. 

Egy munkahelyi prezentáció vagy baráti köszöntő is túlélhető – legalábbis nem hallottunk még ellentétes esetről – és sikerülhet átlagosan jól minimális vagy kevés gyakorlattal. De ha szeretnénk egy rögtönzött beszéddel igazán lenyűgözni a közönségünket, legyen az ügyfél, a főnökünk vagy egy baráti társaság, könnyen felvértezhetjük magunkat pár technikával, hogy váratlan helyzetekben is tudjunk emlékezetesen és inspirálóan beszélni. 

Ahhoz, hogy rögtönzött beszédeink által hiteles szakember, kimagasló vezető vagy egy emlékezetes beszélő képét erősítsük, az élet legkülönfélébb helyzeteiben és témáiról is ügyesen kell tudunk rögtönözni, melyben az alábbi 3+1 rögtönzési technika lehet segítségünkre.

Lassíts! Magabiztos rögtönzés izgulás nélkül

A magabiztos beszélő beszéde folyamatos, akkor is ha rögtönöz. Egy váratlan helyzet nemcsak izzadó tenyereket, hanem “ööö”, “izé”, “szóval’” és egyéb töltelékszavakat is eredményezhet, ami normális, hiszen keressük a szavakat, amivel legjobban kifejezhetjük magunkat. Gyakran észre sem vesszük, hogy beszédünk a felsorolt töltelékszavakkal van tűzdelve. Az üzenetátadást viszont nagyban hátráltatja. 

A töltelékszavak ellen a legjobb orvosság a lassítás. Magabiztosságot szerezhetünk azáltal, hogy a szereplési izgalomból adódó gyorsabb beszédtempónkon lassítunk egy fokozatot. A tudatos lassítás segít összeszedni gondolatainkat, megfogalmazni a főüzenetünket és a töltelékszavaknak is kevesebb esélye lesz beszivárogni a rögtönzött beszédünkbe. A lassítással szinte észrevétlenül és azonnal magasabb szintre juttathatjuk magabiztosságunkat rögtönzés során. 

Csak őszintén: rögtönzés hitelesen

Mivel minden tekintet ránk szegül, teljesen normális, hogy egy rögtönzés során szeretnénk a legjobb formánkat nyújtani. Ezért hajlamosak vagyunk túlozni vagy általános igazságokba, sallangokba bocsátkozni. A rögtönzés akkor lesz hiteles, ha valódi érzéseket és gondolatokat tükröz, amiben beszélőként hiszünk. Az igazság pont elég jó lesz a közönségünknek. 

Vegyünk példaként egy munkahelyi prezentációt. Ha személyes mérföldkőként éljük meg, hogy egy eredményünkről prezentálhatunk, akkor ahelyett, hogy azt mondjuk, hogy “köszönöm, hogy itt vagytok” fejezzük ki, hogy számunkra ez egy különleges nap. Az érzéseink és személyes motivációnk emberivé teszik beszédünket, amely növeli hitelességünket.

A személyes történet ereje rögtönzött beszédben

Amikor személyes történetet osztunk meg, olyan tapasztalatokról és élményekről beszélünk, amelyeket mélyrehatóan ismerünk. Nincs szükségünk magolásra vagy előzetes utánajárásra, hogy úgymond szakértőként beszéljünk. Ha rögtönzéskor elbizonytalanodunk egy téma kapcsán, érdemes a saját életünk könyvtárába ellátogatnunk és olyan történetet keresnünk, ami akár közvetlenül akár közvetve kapcsolódik a helyzethez. A rögtönzött beszéd a személyes történetünk ereje által lesz egyedi és megismételhetetlen.

A személyes történet lekeretezése elengedhetetlen ahhoz, hogy rögtönzésünk relevánssá és kerek egésszé váljon. Nézzünk egy szituációt példa gyanánt: egy baráti búcsúvacsora során egy külföldre költöző barátunkról megosztunk egy történetet, arról az időről amikor együtt nyaraltunk. Az esemény mivoltára ebben az esetben dönthetünk úgy, hogy azzal utalunk vissza, hogy már e nyaralás során éreztük, hogy a barátunk igazi kalandor, aki egy nap a hátára veszi a világot. A személyes történet megosztása és lekeretezése minden esetben a következő szinte emeli rögtönzött beszédünket.

+1 A rögtönzés valódi titka… Gyakorlás

Senki sem születik a színpadra, a rögtönzés sikerének valódi titka a gyakorlás. Gyakorolhatunk egymagunkban. Erre egy jó gyakorlat, ha mindennap választunk véletlenszerűen egy témát, amiről egy-két percben hangosan beszélünk a fenti hármas keretrendszert beépítve.

A másik lehetőség, hogy mások előtt beszélünk, akár olyan baráti körben vagy nyilvános beszédre specializálódott klubban (a Toastmasters kiváló erre), ahol visszajelzést is kaphatunk rögtönzésünkre. Ennek megszervezése és mindennapjaink részévé tétele jóval több energiát igényel, de a tudatos gyakorlás hamar látványos eredményeket hozhat.

A rögtönzés tehát gyakorolható és pár technikával elébe vághatunk improvizációs készségeink fejlesztésének. A fenti technikák segítenek abban, hogy magabiztosságot és hitelességet nyerjünk, a rutin és gyakorlás pedig tovább erősítik rögtönzési készségeinket, hogy egy váratlan beszéd helyzetben ne csak túléljünk hanem azt a hasznunkra fordítsuk. 

Szörcsök Szilvia, országos döntős rögtönzés kategóriában 2020