A születésnap egy nagy dolog az ember életében. Lehet akár egy mérföldkő is az életben, mikor például már törvényesen vezethetünk autót, mikor nyugdíjba megyünk, vagy “csak” egy szimpla alkalom egy nagy bulira a barátokkal. Ha egybegyűlnek az ismerősök ünnepelni, akkor érdemes közülük valakinek magához ragadnia a szót és az ünnepeltet megtisztelni egy köszöntővel. A beszélő lehet szülő, testvér vagy barát is. A lényeg, hogy egy közeli ismerős legyen, aki hitelesen tud beszélni a születésnaposról. A köszöntőnek különböző szintjei vannak az “emeljük a poharunkat Gyulára” örökzöldtől kezdve egészen az egyik legméltóbb és az alkalomhoz leginkább illő formájáig, egy érzelmes szülinapi köszöntő beszéd elmondásáig.

A megfelelő szavak megtalálása azonban nem mindig könnyű. Ebben segít ez a cikk egy konkrét köszöntő beszéd mintával és néhány technikával, amelyekkel gyorsan megalkotható a személyreszabott és érzelmes születésnapi köszöntő beszéd.

Születésnapi versek

Isten éltessen sokáig, pénzben járjál bokáig,
búbánatot sose lássál, s akit szeretsz azzal háljál!

A születésnapi versek közül is az alkalomhoz megfelelőt választani, azonban ezeken a rímeken átüt az, hogy mindenki tudja, hogy nem az adott személynek készült, hanem egy interneten terjedő gyors megoldás volt. Tehát nem javaslom ezt a megoldást.

Vicces születésnapi köszöntő beszéd

A vicces születésnapi köszöntő kétélű fegyver, hiszen ha önmagában csak egy poénra épül, akkor az vagy bejön, vagy nem. Nem javaslom soha, hogy valaki humorral kezdjen prezentációt sem, mert nem tudta még megfelelően felmérni a közönséget, a reakciójukat, energiaszintjüket. Ez olyan, mintha az énekes azonnal a teljesen új zeneszámával kezdené a kétórás koncertet. Azért nem csinálnak ilyet, mert először kell a közönség behangolása és ha a hangulat ott tart, akkor jöhetnek az újdonságok. Ehhez hasonlóan, ha egy néhányperces beszédbe már lehet humort csempészni, de ne azzal kezdődjön, hanem majd ha adja magát. Ezt a jellegű szünetésnapi köszöntőt se javaslom.

Érzelmes szülinapi köszöntő beszéd formában

Kétségtelen, hogy ez a születésnapi köszöntők királykategóriája. Nem mindennap hallunk a születésnapokon személyreszabott és érzelmes beszédet. Pont ezért azonban emlékezetesek is, ha jól csináljuk.

A születésnapi beszéd a klasszikus szónoki beszéd alapján készíthető el:

1.) Szükséges a jelenlevők üdvözlése.

Hölgyeim és Uraim! Egy különleges nap a mai, hiszen kedves barátunknak [ünnepelt neve] ma van a [a születésnap száma] születésnapja.

2.) Majd egy jó felvezetés bemutatni egy-két mondatban a beszélő és az ünnepelt kapcsolatát.

Ismerjük egymást, mióta az eszemet tudom. Az első közös emlékünk, amikor az ifibajnokságon ő volt az a kapus, aki kivédte a tizenegyesemet és kiestünk már a csoportkörben.

3.) Utána a beszélő az ünnepeltet szólítja meg és üdvözli.

[ünnepelt neve], megtisztelő itt állni a születésnapodon a családunk és barátaink előtt. A születésnapod egy kiváló alkalom arra, hogy kifejezzünk a hálánkat azért, mert barátunknak mondhatunk és mellettünk vagy már annyi hosszú éve.

4.) Jön néhány személyes történet vagy érdekesség az ünnepeltről és a jókivánság.

Az ominózus tizenegyes óta már olyan sok év telt el. 3 dolgot tudok elmondani rólad, megbízható vagy, nem ismersz lehetetlent és elképesztő munkabírásod van. A kollégád is szívesen lennék, kár hogy te informatikus vagy, én meg vegyész. Boldog születésnapot Barátom!

5.) Végül a résztvevők felé fordul a beszélő és egy koccintóokkal fejezi be a beszédet.

Kedves Barátaink. Köszönjük, hogy megtiszteltetek bennünket a jelenlétetekkel! Igyunk [ünnepelt neve]-re, aki nem csak kapusként, hanem barátként is egy erős hátország mindannyunknak.

Születésnapi beszéd összefoglaló

A torta mellett talán a születésnapi beszéd az, ami a legegyedibb ajándék kelléke lehet az ünnepi alkalomnak. A születésnapi beszédnek vannak bizonyos formális követelményei, de a lényege, hogy személyes legyen és használjuk benne a történetmesélés eszközét.