beszédguru logó

Születésnapi köszöntő beszéd

érzelmes születésnapi köszöntő beszéd

A születésnap egy nagy dolog az ember életében. Lehet akár egy mérföldkő is az életben, mikor például már törvényesen vezethetünk autót, mikor nyugdíjba megyünk, vagy „csak” egy szimpla alkalom egy nagy bulira a barátokkal. Ha egybegyűlnek az ismerősök ünnepelni, akkor érdemes közülük valakinek magához ragadnia a szót és az ünnepeltet megtisztelni egy születésnapi köszöntő beszéddel vagy esetleg verssel. A beszélő lehet szülő, testvér vagy barát is. A lényeg, hogy egy közeli ismerős legyen, aki hitelesen tud beszélni a születésnaposról. A köszöntőnek különböző szintjei vannak az „emeljük a poharunkat Gyulára” örökzöldtől kezdve egészen az egyik legméltóbb és az alkalomhoz leginkább illő formájáig, egy érzelmes szülinapi köszöntő beszéd elmondásáig. Azt gondolom, hogy ez a szeretet egyik legszebb megnyilvánulási formája.

A megfelelő szavak megtalálása azonban nem mindig könnyű. Ebben segít ez a cikk egy konkrét köszöntő beszéd mintával, versírási lépésekkel és néhány technikával, amelyekkel gyorsan megalkotható a személyreszabott és érzelmes születésnapi köszöntő beszéd.

Vicces születésnapi köszöntő beszéd

A vicces születésnapi köszöntő kétélű fegyver, hiszen ha önmagában csak egy poénra épül, akkor az vagy bejön, vagy nem. Nem javaslom soha, hogy valaki humorral kezdjen prezentációt sem, mert nem tudta még megfelelően felmérni a közönséget, a reakciójukat, energiaszintjüket. Ez olyan, mintha az énekes azonnal a teljesen új zeneszámával kezdené a kétórás koncertet. Azért nem csinálnak ilyet, mert először kell a közönség behangolása és ha a hangulat ott tart, akkor jöhetnek az újdonságok. Ehhez hasonlóan, ha egy néhányperces beszédbe már lehet humort csempészni, de ne azzal kezdődjön, hanem majd ha adja magát. Ezt a jellegű szünetésnapi köszöntőt se javaslom.

Érzelmes szülinapi köszöntő beszéd formában

Kétségtelen, hogy ez a születésnapi köszöntők királykategóriája. Nem mindennap hallunk a születésnapokon személyreszabott és érzelmes beszédet. Pont ezért azonban emlékezetesek is, ha jól csináljuk.

A születésnapi beszéd a klasszikus szónoki beszéd alapján készíthető el:

1.) Szükséges a jelenlevők üdvözlése.

Hölgyeim és Uraim! Egy különleges nap a mai, hiszen kedves barátunknak [ünnepelt neve] ma van a [a születésnap száma] születésnapja.

2.) Majd egy jó felvezetés bemutatni egy-két mondatban a beszélő és az ünnepelt kapcsolatát.

Ismerjük egymást, mióta az eszemet tudom. Az első közös emlékünk, amikor az ifibajnokságon ő volt az a kapus, aki kivédte a tizenegyesemet és kiestünk már a csoportkörben.

3.) Utána a beszélő az ünnepeltet szólítja meg és üdvözli.

[ünnepelt neve], megtisztelő itt állni a születésnapodon a családunk és barátaink előtt. A születésnapod egy kiváló alkalom arra, hogy kifejezzünk a hálánkat azért, mert barátunknak mondhatunk és mellettünk vagy már annyi hosszú éve.

4.) Jön néhány személyes történet vagy érdekesség az ünnepeltről és a jókivánság.

Az ominózus tizenegyes óta már olyan sok év telt el. 3 dolgot tudok elmondani rólad, megbízható vagy, nem ismersz lehetetlent és elképesztő munkabírásod van. A kollégád is szívesen lennék, kár hogy te informatikus vagy, én meg vegyész. Boldog születésnapot Barátom!

5.) Végül a résztvevők felé fordul a beszélő és egy koccintóokkal fejezi be a beszédet.

Kedves Barátaink. Köszönjük, hogy megtiszteltetek bennünket a jelenlétetekkel! Igyunk [ünnepelt neve]-re, aki nem csak kapusként, hanem barátként is egy erős hátország mindannyunknak.

Születésnapi versek

Isten éltessen sokáig, pénzben járjál bokáig,
búbánatot sose lássál, s akit szeretsz azzal háljál!

A születésnapi versek közül is az alkalomhoz megfelelőt választani, azonban ezeken a rímeken általában átüt az, hogy mindenki tudja, hogy nem az adott személynek készült, hanem egy interneten terjedő gyors megoldás volt.

A vers esetén az lehet egyedi, ha magunk készítjük el. Ennek a lépései az alábbiak (hasonlóak, mint a beszédírás esetén) Tóth Árpád: Ott kint a télnek bús haragja… című verssel bemutatva.

Az üzenet

Az első lépéssel általában kész is vagyuk, hiszen egy születésnapi vers üzenete adott, az ünnepeltnek kívánunk boldog születésnapot.

A téma

Tervezzük meg, hogy miről szóljon a vers. Két lehetőségünk van: A.) szó szerint írunk témáról vagy B.) átvitt értelemben hasonlatokkal, metafórákkal és rövid utalásokkal terelgetjük az ünnepelt figyelmét. Tóth Árpád sok költő és íróhoz hasonlóan a könnyen érthető természeti hasonlatokat választotta:

Ott kint a télnek bús haragja
Fagyosan zordul, dúlva-dúl,
A lombjavesztett fákon által
A vihar zúg, süvölt vadul.

A hangulatfestés és szavak

Keressünk olyan szavakat, amelyek a témához kapcsolódnak és a hangulatot jól átadják. Pl. zugó vihar, lombjavesztett fák, süvöltés.

A rímek

Kezdjünk bele a versbe és lássuk el azt rímekkel. Ezen a helyen találunk ötleteket a rímelő szavakra. Tóth Árpádnál a rímek pl. dúlva-dúl és vadul, vagy itt a virága és hála, sincs és kincs.

Elhervadt a mezők virága,
A puszta fának lombja sincs,
– De szívemben mosolygó hála
Nyíló virága drága kincs. –

A zárás

A zárásban legyen valami személyreszabott, ami az ünnepelt tulajdonságait, céljait bemutatja. Tóth Árpád ezt az elegáns, jelzőkkel és fokozással ellátott megoldást választotta:

Szívem virágit nyújtom át itt,
S kívánom szívből igazán:
Az Isten éltesse sokáig
Az én jó, kedves jó Apám!

A finomhangolás

Olvassuk át a verset, hiszen ahogy a beszédírás, úgy a vers esetén is a sorok írása közben nem érezhető át teljesen a legfontosabb, az összhatás.

Születésnapi beszéd összefoglaló

A torta mellett talán a születésnapi beszéd az, ami a legegyedibb ajándék kelléke lehet az ünnepi alkalomnak. A születésnapi beszédnek vannak bizonyos formális követelményei, de a lényege, hogy személyes legyen és használjuk benne a történetmesélés eszközét. A szeretet ilyen módon nagyon emlékezetesen és érzelmesen kerül kifejezésre, az ünnepelt pedig biztos lehet benne, hogy fontos a család és barátok számára.