beszédguru logó

Történetmesélés bajnoki szinten is

storytelling

A legtöbb előadónak a legnagyobb problémát a téma megtalálása jelenti. A jó téma a beszéd célját támogató üzenetből, ezt emlékezetessé tevő történetmesélésből és az egyéb, üzenetet támogató, gondolatokból áll. Ha jól csináljuk, akkor a fenti három szépen összeolvad és az egyik hallatán eszünkbe jut a másik kettő.  A történetmesélés ezek közül azonban mégis az, ami leginkább megmarad. A legjobb kerettörténetek a hétköznapi életünkben fordulnak elő. Pontosan ezért szinte mindenki azonosulni tud velük.

Óriási ziccert hagyunk ki, ha nem élünk a prezentációnk közben a történetek erejével, hiszen őseink generációkon át leginkább így tanultak. Nem volt kimutatás, riport és powerpoint sem. Ugyanígy gyerekkorunkban szinte kizárólag történetekből tanulunk. Tehát a történetmesélés egy olyan eszköz, ami az egyik legtermészetesebb tanítónk.  

Az egyik kedvenc kerettörténetem a 2013-as Nyilvános beszéd világbajnoki, ahol a Presiyan Vasilev egy kerékcserélős történetbe helyezte el az egész beszédet. Egy kerékcserén keresztül mutatta be, hogy egyrészt milyen nehézségeket tud ez jelenteni, ha valaki nem gyakorlott benne és ezzel humort vitt az előadásba. Másrészről, egy gyönyörű üzenetet készített elő: “Ha valami nehezen megy, kérj segítséget tapasztaltabbaktól”. Az üzenet a kerékcserés kerettörténet, a sok öniróniás humor és hasonlatok emelték elementáris erejűre. Ha valakinek említem a beszédet, akkor nem az üzenetről ugrik be nekik, hanem arról, hogy a kerékcserés. 

Ugyanígy nagyon erős a kerettörténet a 2011-es világbajnoki ezüstérmes (és számomra egyik kedvenc) beszédnél. Kwong Yue Yang a tenyérjósláson és szerencsesütis kerettörténetén keresztül mutatja be, hogy a legjobb tanács a mi kezünkben van. Mindketten nagyon ügyesen használák a történetmesélés eszközét, de a beszédet a tartalom emelte a magasba.

Ha emlékezetes beszédet szeretnél válasz egy hétköznapi történetet A beszéd gondolatai és üzenete ehhez kapcsolódjanak és már félig nyert ügyed is van.

Ha az üzleti ötletedhez egy pitchet kell készítened, akkor itt a helyed: https://beszedguru.hu/befektetoi-pitch-lepesrol-lepesre/

Ha a retorikai tartalom témakör alapjait akarod körüljárni, akkor itt folytasd az olvasást: https://beszedguru.hu/retorika-utmutato/